Scoala Pacientilor: CMHO, una dintre principalele cauze de deces subit la sportivii de performanta

Cardiomiopatia hipertrofica a fost cauza unica cea mai frecventa de moarte subita, aparand la 36% din atletii care au avut o boala cardiaca confirmata prin autopsie. Aceste date apar in ”Registrul National al Mortii Subite la Atleti” din Statele Unite ale Americii, publicat in 2016, care a studiat 2.406 morti subite, inregistrate intre anii 1980-2011, la tinerii atleti cu varste intre 19±6 ani. Din cele 2.406 de cazuri de moarte subita, doar 842 au avut drept cauza de deces o boala cardiovasculara confirmata prin autopsie, restul prezentand alte cauze ale mortii.

Cauze
Cardiomiopatia hipertrofica (CMH) este o afectiune cardiaca primara determinata, de cele mai multe ori, de factori genetici, caracterizata prin ingrosarea peretilor ventriculari si dezorganizarea arhitecturii muschiului inimii. “Este cel mai frecvent tip de cardiomiopatie, prevalenta acesteia fiind de 0,2% in populatia generala. Din punct de vedere clinic, simptomatologia variaza larg, de la asimptomatic pana la cazuri invalidante cu insuficienta cardiaca severa sau moarte subita. Cardiomiopatia hipertrofica obstructiva (CMHO) este una dintre principalele cauze de deces subit la pacientii tineri, mai ales la sportivii de performanta”, explica dr. Lucian Dorobantu (foto), coordonatorul Cardiomyopathy Center.

Diagnostic si tratament
Cardiomiopatia hipertrofica obstructiva este foarte dificil de diagnosticat si tratat si implica controale amanuntite si tratament de specialitate, iar din acest motiv se inregistreaza un procent foarte mare de morti subite provocate de CMHO la tinerii atleti. Conform ghidurilor europene si americane de tratament al CMHO, acesta trebuie sa se desfasoare in centre consacrate, cu specialisti dedicati si servicii integrate care sa aiba experienta in aceasta patologie.

Diagnosticul pacientilor cu CMHO presupune efectuarea urmatoarelor investigatii: electrocardiograma, ecocardiografie transtoracica de repaus si de stres, ecocardiografie transesofagiana, Holter ECG/48 de ore, rezonanta magnetica cardiaca (esentiala inclusiv in managementul intraoperator al pacientilor) si de cele mai multe ori testare genetica.

Tratamentul se adreseaza pacientilor simptomatici. Tratamentul medicamentos poate fi eficient in majoritatea cazurilor, insa in cele rezistente la tratamentul medicamentos se recurge la tratament invaziv. Conform ghidurilor, atat americane cat si europene, terapia invaziva recomandata este cea chirugicala. Conform acelorasi ghiduri, terapia trebuie efectuata numai in centre cu experienta.

Beneficiile pacientilor care apeleaza la tratamentul chirurgical sunt disparitia simptomatologiei si scaderea importanta a riscului de moarte subita, pacientul revenind la o viata normala.

Singurul centru specializat din Romania

In Romania, singurul centru specializat pe tratamentul chirurgical al CMH este Cardiomyopathy Center- un centru de avangarda care pune la dispozitia pacientilor specialisti dedicati. Acestia fac posibila efectuarea tuturor examenelor clinice si paraclinice necesare diagnosticului, dar si a analizei genetice, extrem de importanta in cazurile cu transmitere familiala.

Cardiomyopathy Center este afiliat centrului din Italia, din cadrul “Policlinico di Monza”, cele doua centre avand impreuna o experienta de peste 500 de cazuri operate. Centrul din Bucuresti este coordonat de catre dr. Lucian Dorobantu si benficiaza de expertiza prof. dr. Paolo Ferrazzi in tratamentul chirurgical al cardiomiopatiei hipertrofice obstructive.

Echipa chirurgicala a centrului abordeaza o tehnica operatorie originala, propusa de catre prof. Paolo Ferrazzi si recunoscuta la nivel international, fiind publicata in literatura de specialitate in anul 2015, care spre deosebire de abordarea clasica aduce beneficiul prezervarii valvei mitrale, cu o rata de succes de peste 99% (cea mai ridicata rata de prezervare a valvei mitrale din lume).

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *